Projecten R-Vent

wij hebben het antwoord!
Projecten

Logistieke uitdaging realisatie duurzaam ventilatiesysteem Realisatie ventilatiesysteem AFAS Experience Center

wij hebben het antwoord!
Logistieke uitdaging realisatie duurzaam ventilatiesysteem

R-Vent bouwt met Spiraliet mee aan duurzaam ‘werkpaleis’ van AFAS

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de realisatie van een gloednieuw Experience Center van softwarebedrijf AFAS in Leusden. Het prestigieuze project moet zo toekomstbestendig mogelijk gebouwd worden en moet rond de jaarwisseling van 2020-2021 worden opgeleverd. De gebouwinstallaties op het complex spelen een belangrijke rol om alles zo duurzaam mogelijk te maken. Hieraan draagt ook R-Vent haar steentje bij.

Schuin tegenover het huidige hoofdkantoor van AFAS Software aan de Philipsstraat in Leusden wordt hard gewerkt aan het nieuwe onderkomen van het softwarebedrijf. Het Nederlandse familiebedrijf telt inmiddels meer dan 400 personeelsleden en groeit behoorlijk uit zijn jasje. Al in 2011 werd het terrein - ruim 4 hectare groot – aangekocht. Tot voor kort stond de Bank Giro Centrale op die plek, waar ooit alle betaalcheques werden verwerkt. Op het moment van de aankoop had oprichter Ton van der Veldt nog geen ontwerp en plan, maar hij wist wel dat hij de locatie door sterke groei van zijn bedrijf in de toekomst hoe dan ook nodig zou hebben.

Wow-factor

Van der Veldt besloot zich samen met zijn broer, die al met pensioen was, vast te bijten in het nieuwbouwproject dat de naam AFAS Experience Center kreeg. Een ding was zeker: de nieuwbouw moest anders dan anders worden. De oprichter van het familiebedrijf wilde heel graag dat het gebouw de ‘wowfactor’ zou krijgen. Zijn zoon Bas – die inmiddels het CEO-stokje van hem heeft overgenomen – vertelt dat het Experience Center zo toekomstbestendig mogelijk ontwikkeld en gebouwd moest worden. Zo is er bij het ontwerp zoveel mogelijk rekening gehouden met ecologische en milieuaspecten, gaat het om een Smart Building, waarbij sensoren worden ingezet, is er sprake van driedubbel glas, zonnepanelen, groene Sedum-daken, een akoestisch 100% recyclebaar vilt klimaatplafondsysteem, led-verlichting en komen er 50 laadpalen voor elektrische auto’s.

Rol R-Vent

Ook de gebouwinstallaties spelen een belangrijke rol als het gaat om duurzaamheid. Het complete luchtkanalensysteem voor het AFAS Experience Center wordt ontworpen, geleverd en gemonteerd door Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek. Warmte en koude voor de nieuwbouw wordt duurzaam opgewekt door een WKO-installatie, die gekoppeld is aan twee watergekoelde warmtepompen. Voor de klimatisering van de verschillende ruimten wordt in de basis gebruik gemaakt van ventilatielucht, in combinatie met plafondverwarming en -koeling in de kantoor-, demonstratie- en opleidingsruimten. De ruimten met veel glas in de gevels en daken worden aanvullend voorzien van vloerverwarming en -koeling.

R-Vent heeft via Spiraliet onder meer R-Vent Buizen en diverse hulpstukken geleverd. Samen met de installateur Schilt Luchtkanalen uit Meerkerk heeft Spiraliet ook gekeken naar de bouwlogistiek. Bestaande ‘bokken’, waarmee R-Vent Buizen in bulk geleverd worden aan de groothandel, werden van zwenkwielen voorzien. Hierdoor was men op de bouwplaats zeer flexibel en konden er met het materiaal eenvoudig grote afstanden worden overbrugd.

Logistieke uitdaging

De aannemer van het project is Dura Vermeer. Uitvoerder Erwin Linderman noemt het een prestigieus project. “Dit komt vooral door de omvang. De bouwplaats is bovendien gemiddeld genomen niet ruim. Op sommige plekken moeten we direct onder de kraan werken, op andere stukken is er met 12 meter wat meer plek. Daarom is de logistiek heel belangrijk: leveranciers moeten just-in-time kunnen leveren.”

Kwaliteit en flexibiliteit van Spiraliet waren volgens Schilt de belangrijkste factoren om te kiezen voor R-Vent. Hierbij gaat het niet alleen om het leveren van kwalitatief hoogwaardige R-Vent Buizen en hulpstukken, maar ook om het meedenken over het optimaliseren van de bouwlogistiek.

Rond de jaarwisseling van 2020- 2021 moet het nieuwe ‘werkpaleis’ in gebruik zijn genomen. Het oude kantoorpand blijft in handen van AFAS en krijgt op een later tijdstip een nieuwe invulling. Op https://www.afasexperiencecenter.nl is meer informatie te vinden over het project.

Vraag

Hoe kunnen jullie ons helpen op het gebied van kwaliteit en flexibiliteit in de bouwlogistiek met het (prefab) leveren van kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem?

 

Antwoord

Door samen met de installateur te kijken naar de bouwlogistiek.  Levering gebeurt zoveel mogelijk prefab en volgens planning, waardoor men op de bouwplaats zeer flexibel was en het benodigde materiaal beschikbaar was op het moment dat de montage moest plaatsvinden.